Korpa

Историја бокељског поморства

Историја бокељског поморства
O KNJIZI

Пред нама је хронологија изузетне поморске прошлости јединог фјорда на Медитерану. Историју је на захтјев которских колега професора, студената и ученика Поморске школе – написао проф. Ковачевић, чиме је дао до данас непревазиђени историјски приказ бокељског поморства.

Полазећи од описа Боке као природне луке, аутор нам приближава времена од најстаријег доба до Немањића, говори о Боки под Византијом, под дукљанско-зетским владарима, и током самосталности Котора; о Херцег Новом у вријеме краља Твртка; о млетачком и турском периоду; развитку и успону Пераста, Доброте и Прчања; паду Млетачке републике и бокељском поморству за вријеме Наполеонових ратова; током прве аустријске окупације, током руске управе, француске окупације, енглеске интервенције, народне владе, поново Аустрије, с побуном морнара; пише о поморству Паштровића и Будве; Бокељима који су задужили руску морнарицу; и онима који су дали руке поморству кнежевине Црне Горе...

Повезујући све плаво-бијеле теме, аутор казује и о лазаретима у Боки, о чувеним поморским школама у Боки, о Бокељској морнарици, и типовима једрењака у заливској прошлости...

*

Професор Предраг В. Ковачевић провео је дјетињство у Цариграду. Школовао се у језуитској гимназији на њемачком језику, а затим у класичној руској гимназији. Матурирао је у Прагу. 

Правни факултет уписао је у Београду. У току студија додијељена му је енглеска стипендија, па је прешао на студије економских наука у Кембриџ. Дипломирао је на Универзитету у Единбургу. За изузетне радне заслуге указом Предсједника СФРЈ, Јосипа Броза Тита, одликован је 1972. Орденом рада са златним вијенцем.

*

У рукама држимо – заправо – „Историју Боке Которске“, јер је историјом највиталније заливске привредне гране испричана прича о историји Боке Которске.

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca