Korpa

Način plaćanja

Ovo ne neki naslov

S izdavačkim logom hercegnovske Knjižare So, u ediciji Bokeljologija, čiji je urednik pisac Nikola Malović, ovih je dana izašla iz štampe profesionalno dizajnirana knjiga na engleskom jeziku „The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro" Bernarda Salivena.

 
Za razliku od kapitalnog djela Radojice Pavićevića „Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori", ovdje se radi o unikatnom vodiču za planinare, ali i za one koji bi da saznaju koje su to najznamenitije austrougarske tvrđave u Boki Kotorskoj. Autor je detaljno opisao 17 najreprezentativnijih objekata, kroz 12 pješačkih ruta i jednim uzbudljivim boat tripom.
Bernard Saliven je najduži dio svog radnog vijeka proveo radeći za BBC i BskyB. Kao volonter nekoliko humanitarnih organizacija tokom putovanja po Balkanu od 1998. g. otkrio je ljepote Crne Gore i Boke Kotorske gdje se i nastanio, a kao zaljubljenik u prirodu i planinarenje - otkrio je i iznenađujuće mnoštvo skrivenih austrougarskih tvrđava.
 
U esencijalnom vodiču na 120 strana Saliven je iskustvenu priču lišenu tumačenja istorije obogatio s čak 240 fotografija, ilustracija i mapa, te dao GPS koordinate za pronalaženje ovih, kako ih naziva, „čuda vojnog inženjeringa". Da kompleks austrougarskih tvrđava u Boki Kotorskoj jeste vrijedan pronalaženja, istraživanja i očuvanja, autor se zalaže sa entuzijazmom čovjeka koji poslovnično dolazi sa strane, da bi ono s čim su se starosjedioci saživjeli i ne obnavljaju, on ponovo otkrio.
 
Bernard Saliven ima zapravo ambiciju više: da od tvrđave Goražda iznad Kotora napravi muzej posvećen zaista jedinstvenom fortifikacijskom sistemu, znanom svojevremeno i kao Tvrđava Boka.

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...