Korpa

Бока Которска и Србија

Бока Которска и Србија
O KNJIZI, 2018.

 

Из до сада непознатог угла, нова књига Николе Маловића дочарава нам боје, укусе, мирисе, али и геополитичке слике Медитерана.

*

Сазнајемо која су то баш сва мора и које су све земље без мора. Читамо да је први Србин који је опловио свет био Бокељ, да је највећи познавалац Магелановог мореуза био Бокељ, да је први православац – витез Малтешког реда био Бокељ, да се први српски ратни брод звао „Србија“ и да је имао Бокеља за првог капетана...

Сазнајемо како је то живети на мору, како је лети, како је зими, како је Иви Андрићу било у Херцег Новом. Читамо о острвима и ртовима, о чудесном путу зачина, јеловнику Бокешке кужине, о обалном говору пуном романизама, о томе како староседеоци доживљавају туристе.

Сазнајемо да је морнарска мајица најпознатији дезен на свету, да први словенски папа потиче из Боке и да је Јерусалим центар Медитерана. Читамо да се Бока ујединила директно са Србијом 1918. г, да Црна Гора према Боки гаји колонијалну свест и да је Бока једина географија на свету на којој Срби и даље живе уз море.

*

Из пера награђиваног српског писца.

 

“Имати поглед на море у државном смислу није само ствар симболичког карактера. Имати поглед на море питање је националног поноса” – Никола Маловић

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca