Korpa

Лутајући Бокељ

Лутајући Бокељ
O KNJIZI

Високим планинским венцем с једне, и морем с друге стране, омеђена је Бока Которска, самостална и суверена (!) држава. Пуна је туриста, изненадних ситуација, необичних дешавања, мистериозних нестанака. И фешти. 

Пратимо пустоловине јунака Ника у 24 поглавља, кроз тежњу савременог Одисеја да се врати жени. Видимо све летње медитеранске боје плавог и осећамо слан укус мора.

Имамо пред собом рафиниран роман чије се свако поглавље бори за читаочеву пажњу. Увек се нешто догађа. Од неколико прилика за започињање „рата свих против свих“, једна је и искориштена. Како се у томе сналази Нико, који како тече радња романа, од чистог паганина постаје хришћанин? 

Сигурно је једино да је српска књижевност „Лутајућим Бокељом“ добила медитерански роман какав је одавно чекала, роман који је враћа бескрајном плаветнилу и соли на начин колико заводљив и пријемчив, толико слојевит.

Још као дјело у настајању овјенчан престижном наградом "Борислав Пекић", роман Николе Маловића "Лутајуци Бокељ" (Лагуна, 2007, 2008, 2009) нашао се у књижевној сезони 2007/2008. у ширим и ужим изборима за награде: "Милош Црњански", НИН-ова награда, Виталова (Златно сунце), "Бранко Ћопић" и "Меша Селимовић". НИН-ов критицар, Тихомир Брајовић, говорећи о 4 најбоља романа у 2007, назвао је Лутајућег Бокеља "највећим књижевним открићем године". Слиједи цијењена награда "Лаза Костић", награда бањалучког Сајма књига, "Мајсторско писмо" - награда за животно дјело, те награда "Лазар Комарчић". Ријеч је о најпродаванијем роману неког домаћег аутора на свим прошлогодишњим обалним сајмовима. За двије године (јул 2007 - јул 2009) објављено је 5 издања, с око 6.700 продатих примјерака. На званичним мјесечним листама најпродаванијих књига (www.књизара.цом), роман Николе Маловића словио је за бестселер пуне двије године. Карта БокеDostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca