Korpa

Лутајући Бокељ

Лутајући Бокељ
O KNJIZI, 2007.

Dvanaesto izdanje romana „Lutajući Bokelj“ Nikole Malovića

 

Petnaest godine nakon objavljivanja prvog izdanja (2007) i samo godinu od prethodnog, roman Nikole Malovića „Lutajući Bokelj“ doživeo je svoje 12. izdanje, saopštila je izdavačka kuća Laguna.

Čitalačka praksa pokazala je gde nisu retki oni koji su po dva ili više puta pročitali popularnog „Lutajućeg Bokelja“. „Lutajućim Bokeljom“ srpska književnost dobila je mediteranski roman kakav je odavno čekala.

Malović vodi čitaoca na putovanje u zvanično najlepši zaliv na svetu. Pratimo pustolovine junaka Nika kroz 24 poglavlja u kojima je toliko vrelo da i galebovi padaju s neba. More seksualnosti, grčke mitologije, ljubavi, hrišćanstva i antiglobalizma nalazimo u rečenicama punim strasti. Kod Malovića je sve u slikama, a kad napiše so – u ustima osetimo slan ukus.

Odisej je bio poznatiji po svojim lutanjima od njegove druge prave suštine, da rodnu Itaku uopšte ne napušta. U rukama držimo svojevrsnu antiodiseju, kad i oneobičenu enciklopediju Boke Kotorske. Pazimo, jer je ovaj roman pun udica. 

Od 11. izdanja, tekst na zadnjoj korici razlikuje se po rečenici koju potpsiuje Aleksandar Jerkov: „Da osavremenimo lektiru, u nju treba da unesemo najbolje romane srpske književnosti 21. veka – kao što je to Lutajući Bokelj Nikole Malovića“.

Upitan da prokomentariše disproporciju između njegovih medijskih pojavljivanja i tiraža, autor kaže:

-        Lutajući Bokelj sad uveliko plovi sam za sebe. Oduvijek sam vjerovao u potenciju ovog teksta.

Podsetimo: Još kao delo u nastajanju, ovenčan prestižnom nagradom „Borislav Pekić“, roman Nikole Malovića "Lutajući Bokelj" (Laguna, 2007, 2008, 2009, 2010, 2013, 2014, 2018, 2021, 2022) našao se u književnoj sezoni 2007/2008. u širim i užim izborima za nagrade: "Miloš Crnjanski", NIN-ova nagrada, Vitalova (Zlatno sunce), "Branko Ćopić" i "Meša Selimović". NIN-ov kritičar, Tihomir Brajović, govoreći o 4 najbolja romana u 2007, nazvao je Lutajućeg Bokelja "najvećim književnim otkrićem godine". Sledi cenjena nagrada "Laza Kostić", nagrada banjalučkog Sajma knjiga, „Majstorsko pismo“ – nagrada za životno delo, nagrada „Lazar Komarčić“ i Oktobarska nagrada grada Herceg Novog.

G. B.

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca