Korpa

Бока Которска и Црна Гора

Бока Которска и Црна Гора

 

Бока Которска и Црна Гора

 

Један рукав Јадранскога мора продро је кроз брда и вијуга се као латинско С, у дужину 29 километара... Тај се затон зове: Бока Которска, или просто Бока.

Свега је у Боци: 5 градова, 121 село са 8030 кућа од којих је 2000 пустих. Урођеника се броји на 35000, а од њих половина мушких живе изван завичаја. По вери три четвртине су православни, а по народности сви су Срби.

Симо Матавуљ

*

Малена Црна Гора већ од више стољећа заузима важно мјесто у историји Турске царевине, и с правом заслужује да се Европа њоме позабави ради витешког одупирања њенијех становника... Зато држим да ће добро доћи опис ове земљице, њенијех становника, њене старије и новије историје, облика владавине, односа према пограничнијем сусједима, начина живота, стања цркве и школе, и опис нарави и обичаја. Сви су Црногорци Славени Српске гране Грчког закона.

Да би се Црна Гора могла лакше описати и познати, најприје ћемо казати што о Боци Которској, која њу од мора раставља.

Вук Ст. Караџић

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...