Korpa

Бока Которска

Бока Которска

Милош Црњански

Бока

Которска

И коментари

 

 

Све што додирне рука мајстора, макар да и није реч о ремек-делу, носи јасне или скривене трагове свог творца. Књига Милоша Црњанског „Бока Которска“ појавила се далеке 1928. године. Она носи видљиви отисак ауторске руке великог српског писца.

Штампана са 64 фотографије Боке Которске с почетка прошлог века, из ауторског нерва најчувенијег заливског фотографа Лафореста, ова књига данас представља и реликт и раритет из једног већ давно прошлог времена јер су, у међувремену, земљотреси и ратови, а понешто и спори ход цивилизације на овом тлу изменили и лице и овог, и сад се чини вечног морског крајолика.

 

Љиљана Ђурђић

*

До овог тренутка готово непознати рукопис потписује списатељски класик, Милош Црњански, који тематски обрађује Боку Которску, нама важну географију.

Једна од намјера славног писца била је да публика након читања „Боке Которске“ обиђе потакнута, ванредно лијеп, чудесан и славан Залив. И да не престане да му долази на географско и културно поклоњење.

                  

                                                                                       Никола Маловић

 

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...