Korpa

Бокешка бојанка

Бокешка бојанка

Бокешка бојанка – Херцег Нови

 

„Бокешка бојанка“ је уникатни едукативни сувенир у форми бојанке за дјецу и одрасле чији је концепт подржала Општина Херцег Нови.

 

Прва у серијалу „Бокешких бојанки“ појавила се с поднасловом „Херцег Нови“, у реномираној едицији Бокељологија, херцегновске књижарске и издавачке куће – Књижаре Со.

На насловној страни величине А4 формата видимо хералдички симбол Херцег Новог – осмоугаону Сат кулу, и дјечака у морнарској мајици како је фотографише мобилним телефоном. На врху куле је градска застава, а поред дјечака је галеб – као детаљ који се појављује на свим мотивима до задње стране „Бокешке бојанке“.

Све илустрације потписује маестрални Александар Јеремић, а све текстове писац и уредник, Никола Маловић. То ову бојанку чину управо едукативном, јер је жанровски изведена на више равни.

На питање по чему је „Бокешка бојанка“ другачија од осталих бојанки, Маловић каже:

- За разлику од већине бојанки које имају 16 страна, едукативна их заливска бојанка има 20. То је једина бојанка са Садржајем, као да се ради о правој књизи. „Бокешка бојанка“ није предвиђена да се једнократно обоји и баци, него да се чува у библиотеци, јер се у њој налази укратко казана историја града Херцег Новог, насталог 1382. због трговине сољу. Једанаест мотива откриће и дјетету и одраслом херцегновски код, а приче које прате илустрације сваким новим читањем скренуће пажњу на неку од многих равни по којима је карактеристичан Херцег Нови.

Куриозитетно, „Бокешка бојанка“ комплетна је само ако се на страници 17 овјери уникатним печатом Књижаре Со. Власници „Бокешке бојанке – Херцег Нови“ откриће зашто.

 

Глиго Бјелица

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...