Korpa

Историја Паштровића

Историја Паштровића

Симо С. Арменко

 

Историја

Паштровића

 

 

Ко су и шта су Паштровићи? Откуд они ту гдје јесу? Kако је тако мала скупина, “сламка међу вихорове”, успјела да опстане и очува свој идентитет кроз вјекове? Смењују се Византија, Млетачка република, Отоманска империја, француско, аустроугарско, руско царство, српски деспоти, а Паштровићи трају и опстају. Које  то вјештине имају, па у вазда неповољној политичкој клими проналазе најбоље рјешење за своју малу заједницу? Kоје вриједности баштине, којим се интересима воде, какво друштвено устројство поштују?  Чиме се баве, од чега живе?  Када, куда и зашто се исељавају?

Аутор нас, у обиљу историјских података, води на једно узбудљиво путовање, тик уз источну обалу Јадранског мора, кроз вјекове, од Илирије до Југославије.  Грубим потезима вјешто нам слика шири геополитички контекст, појашњава околности и (не)могућности датог времена, те на великој балканској сцени примиче историјску лупу на мале Паштровиће. Тумачи нам како су се носили са спољшњим притисцима, доносили судбоносне одлуке, њихове узроке и посљедице. Прилагодљиви зарад опстанка, Паштровићи црпе снагу из дубоке свијести о свом идентитету. У овој питкој историјској причи дугој скоро два миленијума срећемо Паштровиће у многим улогама: израњају пред нас храбри ратници, одважни морепловци, спретни трговци, препредени гусари, вјешти преговарачи, искрени родољуби.

Мала паштровска барка вјековима плови немирним морем уз опасне хриди, одолијева зубу времена и вјетровима који дувају са свих страна, захваљујући јасно зацртаном циљу и сложној посади, гдје се тачно зна мјесто и улога сваког појединца. Куда ће даље и по ком курсу, у неким новим олујним вјетровима, само ће вријеме показати, али пажљивом читаоцу ове књиге биће јасна порука, снага је у заједништву!

 

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...