Korpa

Ја, Медитеранац

Ја, Медитеранац
O KNJIZI, 2023.

Како је живети на мору, тачније на Приморју? Једини који о томе годинама пише је Никола Маловића, најпознатији српски Медитеранац

*

Да ли би прави назив државе под којом се налази Маловић требало да гласи Црна Гора и Бока Которска? Како се промишља у палати националног Бокеља, шта је дондо, како изгледа рајска плажа, јесу ли Приморци мрави а туристи цврчци, који су све заштитници помораца осим Св. Николе, какав влада дух недељом, шта се једе на обали, кваре ли туристи староседеоце или староседеоци пак туристе – читамо у првој од три целине, под називом Море Боке Которске.

Друга целина, Море Србије и Црне Горе, тумачи компликоване односе између Србије и Црне Горе и Црне Горе и Боке Которске, релаксира читаоца феноменом сезонских сензуалности и сексуалности, те подучава историјским лекцијама о повезаности српског мора и копна.

Финална целина, Друга мора. И ново небо, потказује отуђену глобалистичку елиту, открива колико је било Срба Бокеља под руском царском поморском заставом, да ли је капетан истовремено био и свештеник на мору, ко је био отац српског православља у Америци, шта нас чека у геополитичким ратовима колективног Запада и Русије, те – у тексту свих текстова – одговара на питање постоје ли вишевековна сведочанства о Христовом васкрсењу.

*

Из пера награђиваног српског писца

 

 

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca