Korpa

Bijela i Bijeljani

Bijela i Bijeljani

Herceg-Novi, 19. јун 2008.

Neposredno pred tradicionalnu manifestaciju „Dani Knjižare So“, tokom koje se svakog 12-13. jula obilježava obnova hercegnovskog knjižarstva, Knjižara So postala je i izdavačka kuća. Iz štampe je izašla knjiga „Bijela i Bijeljani“, pok. autora Petra D. Vukovića.

Po riječima urednika edicije „Bokeljologija“, Nikole Malovića, edicija je programski osmišljena na način da akcenat stavlja na bokokotorske i mediteranske teme.

Prvenac „Bijela i Bijeljani“ plod je dugogodišnjeg predanog istraživanja Petra D. Vukovića. Na 250 strana, s preko 50 mahom neobjavljenih starih fotografija, knjiga nam otkriva mnoge značajke vezane za viševjekovni (su)život u jednom malom mjestu Boke Kotorske, tipičnom i atipičnom u isto vrijeme. Brodarstvo, maslinarstvo, vinogradarstvo, brodogradnja, zanatstvo, stoje ruku pod ruku sa katalogom realnih imena, realnih porodica, realnih sreća i nesreća, rodoskvrnuća, tragedija i nevjerovatnih pomoračkih ili trgovačkih uspjeha. Suizdavač je niški „Zograf“.

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...