Korpa

Knjiga o žućenici

Knjiga o žućenici

 
Mašo-Miško Čekić
Blaženka Vučurović
 
Da je blago svuda oko nas, potrudili su se i kazali nam Mašo-Miško Čekić i Blaženka Vučurović, stavljajući akcenat na biljku od koje se može napraviti preko 120 jela. To „Knjigu o žućenici" čini zaista kuriozitetnom.
 
Autori su sabrali sve što se moglo saznati o žućenici, dok su godinama vrijedno sakupljali recepte, i sa rastućom gastro-grupom istomišljenika iz Tivta i Boke, učinili dvostruk podvig: prije 10 godina pokrenuli su „Žućenica fest" u čast i slavu najpoznatije obalne jestivosti, i uspjeli su da kamere, domaće fotoreportere, i novinare iz regiona - privuku i upoznaju sa biljkom koja se izborila za status brenda.
 
S uživanjem listamo knjigu Sadržajem podijeljenu na: Tradicionalna jela; Predjela; Supe i čorbe; Glavna jela; Salate; Poslastice; pa čak i pića!
 
Značaj „Knjige o žućenici" neće biti shvatljiv u prvi mah. Ona ne predstavlja otkrovenje po svom obimu, fotografijama ili opremi. Otkrovenje je što prvi put u istoriji uzdiže kažiprst - i spušta ga na reckavi listić koji je prijatnim, pomalo gorkim ukusom, ishranio generacije naših predaka.
 
Zato je ova knjiga važna.
 
Prevazilazi žanrovske granice kuvara budući da prerasta u koncept. Pred nama je, dakle, jedan od mogućih oblika Priručnika za preživljavanje, formatiran kao multipraktična (gastronomska, etnološka, suvenirska i bibliofilska) zbirka tradicionalnih i modernih recepata u čijem je fokusu jedna i jedina - Cichorium intybus!
 
Dugujemo joj, itekako. Jer, ko nema žućenicu u krvi!

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...