Korpa

Pomorska lica Boke Kotorske

Pomorska lica Boke Kotorske

Edicija
Bokeljologija
Knjiga 4
Copyright © 2013. by Siniša Luković
Copyright © 2013. by Knjižara So


Urednik:
Nikola Malović


Recenzent:
Petar Palavršić, kustos pomorsko-tehničke zbirke
Pomorskog muzeja u Kotoru


With special thanks to:
Azmont investments


U osnovi naslovne strane:
Austrougarska topografska karta Boke Kotorske

 

 

Siniša Luković: „Pomorska lica Boke Kotorske“, Knjižara So, Herceg Novi, avgust 2013. Edicija „Bokeljologija“, knjiga 4. Žanr: popularna istoriografija. Veći srednji format, tvrd povez, 392 str, 470 istorijskih fotografija. Recenzent: Petar Palavršič, kustos pomorsko-tehničke zbirke Pomorskog muzeja u Kotoru. Urednik: Nikola Malović.

 

Vrijeme od sredine 19. do sredine 20. vijeka, tj. doba druge uprave Austro-Ugarske nad Bokom, doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, pa Kraljevine Jugoslavije – do sada је najslabije ilustrovani period inače prebogate bokeljske povjesnice. Malo je ko pokušao da sagleda što je za ovih 100 godina o kojima govori Siniša Luković, zapravo zapljusnulo Boku.

 
Mnoga pomorska lica stekla su imena van Zaliva: Oravčanin Miloš Vukasović u Argentini, Luštičanin Petar Zambelić u Čileu. U Herceg Novom rodio se najveći pomorski pilot-as Prvog svjetskog rata.

U Boki Kotorskoj, ili pred njenim obalama, ispisivali su se djelovi opšte istorije: prva svjetska upotreba hidroaviona u ratne svrhe, prvo potapanje podmornice dejstvom hidroaviona, prvi dokumentarni film o podmorničarima. Iz Boke je odnesena morska mina koja će u Egeju potopiti “Britanik”, brod blizanac čuvenog “Titanika”. U Boki se podmorničarstvu naučio admiral Karl Denic, nasljednik Adolfa Hitlera na mjestu šefa Trećeg rajha, strah i trepet Vinstona Čerčila u Drugom svjetskom ratu. Po životnoj priči Georga fon Trepa, komandanta Podmorničke baze austrougarske ratne mornarice u Boki, snimljen je holivudski film „Moje pjesme, moji snovi“.

Nisu samo ratnici ispisivali zalivsku istoriju 19. vijeka. To su bili i naučnici, pisci i avanturisti, poput Spiridona Gopčevića Mlađeg, čovjeka po kome ime nosi jedan od kratera na Mjesecu. U Boku su brodovima stizale ili iz nje odlazile i krunisane glave, poput britanskog Edvarda VIII, ili jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića.

 
U „Pomorskim licima Boke Kotorske“, po riječima recenzenta Petra Palavršića, Luković ne ostavlja po strani ni male ljude, poput Vasa Sladovića – Robinzona Krusoa iz Baošića, ili Iliju Niketića, kapetana koji je na moru u više navrata spasavao ljude i brodove. Galerija se kompletira strancima koji su zadužili Boku, pomorskim licima nalik admiralu Maksimilijanu Daublebskom fon Šterneku, čovjeku koji je utemeljio Pomorski arsenal u Tivtu, i podigao veliki Mornarički, danas Gradski park. Luković daje zanimljive marinističke portrete – opisujući „Danicu“, jahtu kraljice Marije Karađorđević, Titov brod „Galeb“, školski brod „Jadran“...
Pomorska lica Boke Kotorske istorijska su lica junaka iz ove knjige. Ali su to možda još i više istorijska lica same Boke Kotorske – apostrofira urednik, Nikola Malović.


Gligo Bjelica

 

U zahvalnost / With special thanks to:
Azmont investments – Azerbaijan Montenegro.

 

azmont_investements_logo

 

Intervju: Radio Slobodna Evropa

 

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...