Korpa

The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro

The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro

S izdavačkim logom hercegnovske Knjižare So, u ediciji Bokeljologija, čiji je urednik pisac Nikola Malović, ovih je dana izašla iz štampe profesionalno dizajnirana knjiga na engleskom jeziku „The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro" Bernarda Salivena.

 
Za razliku od kapitalnog djela Radojice Pavićevića „Werk - Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori", ovdje se radi o unikatnom vodiču za planinare, ali i za one koji bi da saznaju koje su to najznamenitije austrougarske tvrđave u Boki Kotorskoj. Autor je detaljno opisao 17 najreprezentativnijih objekata, kroz 12 pješačkih ruta i jednim uzbudljivim boat tripom.
Bernard Saliven je najduži dio svog radnog vijeka proveo radeći za BBC i BskyB. Kao volonter nekoliko humanitarnih organizacija tokom putovanja po Balkanu od 1998. g. otkrio je ljepote Crne Gore i Boke Kotorske gdje se i nastanio, a kao zaljubljenik u prirodu i planinarenje - otkrio je i iznenađujuće mnoštvo skrivenih austrougarskih tvrđava.
 
U esencijalnom vodiču na 120 strana Saliven je iskustvenu priču lišenu tumačenja istorije obogatio s čak 240 fotografija, ilustracija i mapa, te dao GPS koordinate za pronalaženje ovih, kako ih naziva, „čuda vojnog inženjeringa". Da kompleks austrougarskih tvrđava u Boki Kotorskoj jeste vrijedan pronalaženja, istraživanja i očuvanja, autor se zalaže sa entuzijazmom čovjeka koji poslovnično dolazi sa strane, da bi ono s čim su se starosjedioci saživjeli i ne obnavljaju, on ponovo otkrio.
 
Bernard Saliven ima zapravo ambiciju više: da od tvrđave Goražda iznad Kotora napravi muzej posvećen zaista jedinstvenom fortifikacijskom sistemu, znanom svojevremeno i kao Tvrđava Boka.

Gligo Bjelica

 

 

Bernard Sullivan

 

The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro - A Hiker`s Guide

 

The Essential Explorer's Guide to the fortresses around the Boka Kotorska.
  • 12 Great Walks and 1 Exciting Boat Trip
  • 17 Fortresses described
  • 240 Photographs, Illustrations and Maps
  • GPS coordinates provided for All Key Locations

 

"The Austro-Hungarian Fortresses of Montenegro - A Hiker's Guide" is now available from several bookshops in Montenegro. There are always copies held at the Salt Bookstore to the right of the steps under the clock in the historic main square in Herceg Novi.

 

About the Author
 
Having spent most of his working life with major broadcasters, including the BBC and BskyB, the author discovered the existence of the hidden Austro-Hungarian fortresses while traveling in the Balkans from 1998 as a volunteer for several humanitarian aid organisations. Because of its great natural beauty, he and his wife returned to make Montenegro their second home, enabling them to explore these marvels of military engineering, and satisfy their passions for hiking and photography. The knowledge gained, together with supplemental research, provided him with a unique knowledge to share with others. This book is the result.

 

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...