Korpa

Uspomene iz Boke

Uspomene iz Boke

Цело је Приморје прекрасно, али у њему се ипак по лепоти, као и по политичком значају, особито издваја и као алем у царској круни блиста српска Бока.

О дивна Боко! ...Јединствена земљо у свету!

Владика Николај

*

„Успомене из Боке“ била је прва књига коју је владика Николај Велимировић написао и прва књига коју је први херцегновски књижар и издавач Јово Секуловић објавио!

Догодило се то 1904, у аустроугарском Херцег Новом.

*

„Успомене из Боке“ нису путопис о животу поробљене браће, већ ода чувеној и сачуваној духовној слободи.

Сва духовна снага описана у овој књизи кад и љепота Божије творевине, чини да „Успомене...“ у суштини представљају опис рајског насеља – чији је образац, дакле, у духовном и материјалном смислу сачуван сасвим у Боки Которској.

О. Гојко Перовић

*

Владика Николај написао је што је видио прије више од 100 година. На те вербалне слике ова књига данас полаже свој прст.

Никола Маловић

Izdavaštvo

12/04/2016 21:34

Nikola MalovićKnjiga o zalivskom Meštru  „Bokeški berberin” je knjiga o čovjeku koji je izučivši jedan koristan i drevan zanat sebi i porodici obezbijedio budućnost, a - Detaljnije...

08/05/2016 17:34

Predrag V. Kovačević Istorija bokeljskog pomorstva   Pred nama je hronologija izuzetne pomorske prošlosti jedinog fjorda na Mediteranu. Istoriju je na zahtjev kotorskih kole - Detaljnije...