Korpa

Догодине на мору

Догодине на мору
O KNJIZI, 2021.

Нова књига Николе Маловића колекција је његових најангажованијих текстова до сада.

 

Да ли ће вештачке пчеле заменити природне, да ли 0.666% људи поседује свет, да ли ће умирући Запад дати Истоку шансу да поентира, шта подразумева Агенда 2030, да ли једемо пилетину из живинарских Аушвица, да ли је Колумбо био Јевреј, шта је спорт, шта заправо значи FUCK, да ли је могуће јединство Православне цркве с осталим хришћанским деноминацијама, да ли неко намерно уништава школство и креће ли се свет ка пројектованој глади и новом Великом рату – читамо у првој од три целине, под називом Непознато море.

Друга целина, Море Србије и Црне Горе, на занимљив начин тумачи (за)компликоване односе између Србије и Црне Горе и Црне Горе и Боке Которске. Да ли Montenegro мрзи Србију и да ли Montenegro гаји колонијални однос према Боки Которској? Живимо ли у проклетој авлији? Да ли смо сви окупирани? У колекцији невероватних фотографија, видећемо и „чланску карту“ тзв. Црногорске православне цркве.

Финално поглавље, Море Боке Которске, пуно је укуса, боја и мириса Медитерана, кад и необичних података. Зашто се никад јавно не говори о Котору као о главном граду Боке, зашто је Његош у Боки брату католику посветио песму „Србин Србима на части захваљује“? Сазнајемо како живе Приморци, каква је веза летњих врелина и секса, како је зими, колико зарађују поморци и како изгледа живот пола на мору – пола на копну? У Боки се венчао у цркви Новак Ђоковић. Бока Которска је управо –брендирани регион. Пазимо...

 

Из пера награђиваног српског писца.

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca