Korpa

Galeb koji se smeje

Galeb koji se smeje
O KNJIZI, 2022.

Galeb Simon kao i svi galebovi koji žive na ulazu u Bokokotorski zaliv ima žute oči i žuti kljun, za razliku od Bruna, jedinog galeba koji ima kljun crn.

Galebovima sa ostrva Mamula zabranjeno je da lete duboko u Zaliv, do Kotora, glavnog grada Boke. Tamo žive galebovi koji misle da govore drukčije.

Crnokljuni Bruno često odlazi za Kotor jer se tamo sastaje sa drevnim Meštrom iz Agencije za razvoj koja bi da raseli ostrvske žute kljunove. I da od stare tvrđave napravi luksuzan hotel.

Galeb Simon zaljubljuje se u kotorsku galebicu Anu, čiji preci pamte Nemanjiće, i doba kada je primorski grad Kotor, opasan drevnim bedemima, doživeo svoj najveći procvat.

Trećeg leta od početka ove uzbudljive morske avanture, galeb Simon i Ana moraće sa galepčićima da napuste ostrvo na ulazu u veliki zaliv. Neko je odlučio da Mamula umesto raja za ljude i ptice postane raj za superbogate turiste. Galebovi će spas potražiti u obližnjem Herceg Novom, gradu idiličnom za život ljudi i galebova.

*

Ko sa 12 godina pročita ovaj roman nalik crtanom filmu za odrasle – čitaće ga deci. I smejaće se! Zavoleće do kraja života glavnog junaka, galeba Simona, i Boku Kotorsku – najlepši od svih zaliva na svetu.

*

„Galeb koji se smeje“ je alegorijski roman. Govori o vremenu u koje smo uronjeni i o talasima koji dolaze.海鸥西蒙,就像生活在博卡-科托尔斯卡湾入口处的所有海鸥一样,有着黄色的眼睛和黄色的喙,与唯一拥有黑色喙的海鸥布鲁诺不一样。

来自玛木拉岛的海鸥被禁止飞入海湾深处,到达博卡首府科托尔。认为他们的说话和他说的不一样的海鸥住在那儿。

黑色喙的布鲁诺海鸥经常去科托尔,因为他那边会见发展机构的古法师,该机构计划驱散该岛的黄色喙。并把位于海湾入口处的老城堡变成为豪华酒店。

海鸥西蒙爱上了科托尔女海鸥安娜,她的祖先还记得尼曼尼奇王朝,包括由古老城墙包围的沿海古城科托尔经历了最繁荣的时期。

在这次激动人心的海上冒险开始的第三个夏天,海鸥西蒙和女海鸥安娜将不得不跟他们的小海鸥一起离开位于世界上最美丽的海湾入口处的小岛。因为有人要把玛木拉岛将成为超级富豪的天堂,而不是鸟类的天堂,海鸥将在附近的新海尔采格寻求救赎,这是一座适合人类和海鸥生活的田园诗般的城市。

*

谁在12岁时读这本像用于成人的卡通一样的小说 - 他一定将把它给孩子们阅读。并他一定会笑! 直到死亡为止,他将去爱主要主角西蒙海鸥和博卡-科托尔斯卡 - 世界上最美丽的海湾。

*

微笑的海鸥是寓言小说 它谈到我们已沉浸入的时间和即将来临的浪潮

 

 

Dostupnost: DOSTUPNO

Komentari čitalaca